Pages

duminică, 14 octombrie 2012

Anorexia si bulimia, doua probleme care conteaza.

Dar nu vom vorbi azi despre acest lucru... in următoarele zile cât încerc să atrag cititori, îi invit să se gândeasca la această problemă, cea a diferenţelor "natale". 

       Inainte să mă apuc de prima mea postare, cea în care sa vă prezint rolul acestui blog si ceea ce vom urmări impreună, o bună prietenă mi-a povestit despre o ştire, una foarte interesantă, mediatizată in ultimul timp, multe păreri, o noua "boala" aici, pe internet. Vom vorbi despre anorexie si bulimie. Intâi haideţi să vedem ce spune DEX-ul despre aceste două cuvinte:
BULIMÍE s. f. Stare patologică manifestată prin foame excesivă, continuă. – Din fr. boulimie.
ANOREXÍE  s. f. Lipsă a poftei de mâncare, întâlnită în multe boli febrile, digestive, cronice etc.; inapetență. ♦ Anorexie mintală = repulsie față de alimente, însoțită de pierderea totală a poftei de mâncare. – Din fr. anorexie.

       După cum se vede, amândoua pot fi numite boli psihice. Dar cum se ajunge la acest lucru? Acum mii de ani, femeile (discutam despre ele pentru că problema anorexiei cade mai mult pe partea feminină) puneau accent pe putere, pe familie, unde bărbatul intreţinea acea familie prin aducerea hrănii şi protejarea acesteia (da, este adevărat că femeile nu aveau nicio putere şi erau inferioare, dar vom discuta despre asta într-o altă zi). Cu trecerea timpului, evoluţia omului cât şi mirosul banilor se simt, frumuseţea incepe să capete noi inţelesuri, dar perfecţiunea... este departe! Influenţate de mass-media, de societatea in sine, multe fete (la vârste foarte fragede), incep să creadă ca perfectiunea se află in corp, in felul în care acesta arată. Să ne aducem aminte cum erau fetele, manechinele pe catwalk acum câţiva ani... Acestea incep să se înfometeze, să-şi impună că nu au nevoie de mâncare, izolându-se, îndepărtându-se de familie şi de prieteni, minţindu-se că totul e bine, iar cu timpul această obsesie intră adânc in subconştient, devenind o problemă psihică.


   
       După ce am citit ştirea respectivă (Lady Gaga, mult se mai vorbeşte despre ea... am citit ulterior cum că acele poze ar fi trucate, dar este evidenţiată o altă problemă, trecerea foarte uşor de la anorexie la bulimie). S-a demonstrat că foarte multe persoane care tind să apară destul de des pe "micul ecran" suferă de anorexie. Inclusiv foarte multe vedete, de la noi, sau de afară: Hilary Duff,  Calista Flockhart, gemenele Cheeky Girls s.a.

         Cine este de vină?
8 din 10 fete cu varsta cuprinsa intre 8-10 ani incep deja sa tina cure de slabire
    1. Vom incepe cu aceste cure de slăbire... nu zic că nu ar fi bune, obezitatea este o altă problemă, una la fel de serioasă. Problema este că se exagerează! Parcă suntem acum ceva timp, unde toţi parlamentarii au plagiat. Câteva luni in urmă, vin acasă, dau drumul la tv... pe 3 posturi din 5, toţi vorbeau despre cure, cum e mai bine, să nu mancăm pepene că e prea roşu si devenim "drăcuşori", să nu mâncăm mere de la altcineva că sunt stropite cu tot felul... (dar eu locuiesc la oraş, cultiv pom pe bloc?!?). Mereu când mă uit la ştiri aflu că nu e bun nimic. Atunci hai să nu mai mâncăm! şi aşa ajungem la problema noastră...

   2. Familia... in majoritatea cazurilor vedem că aceşti copii care suferă, au fost neglijaţi. De ce un parinte işi neglijează copilul? Din cauza serviciului unde sunt nevoiti să lucreze câte 12-14 ore, ajungând acasă noaptea tarziu, pregatindu-se pentru o nouă zi? Din cauza traiului din România unde sunt nevoiţi să plece la mii de kilometrii distanţă, in alte state, pentru a-şi putea intreţine familia? Sau doar din cauza faptului că nu pot fi numiţi parinţi?

   3. Mass-media, societatea! Multe persoane pot fi influenţate foarte uşor, iar critica poate duce la ceva... fatal! Internetul, televizorul, radioul bagă cu pompa idei, controlează naţiuni.

Deci, cine e de vină?


Nu incerca să fi perfect pentru cineva, pentru că cel care ţine la tine şi te iubeşte nu te va pune niciodată sa faci acest lucru. 


Comentarii
4 Comentarii

4 comentarii:

  1. Bine spus draga Cosmin! Ai atins un subiect foarte delicat pentru pt noi fetele. Astazi ,din pacate, ne alegem modele in viata care devin din ce in ce mai greu de atins si de aceea cautam mereu perfectiunea. Un numar de telefon al institutiilor specializate ar fi fost perfect!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună Anonim!
    Mă bucură faptul că acest subiect a ajuns la cine trebuie. Cum ai spus, modelele alese au un rol foarte important in viaţa de zi cu zi. Din păcate, azi nu prea găsim niste modele pe care ar trebui să le urmăm. (vezi "vedeta" care are aceleaşi probleme, incepe cu Bianca şi se termină cu Drăguşanu)
    In legătura cu numerele instituţiilor specializate, voi căuta zilele ce urmează şi le voi posta.

    Spune-mi, de ce o fată sau o femeie matură işi aleg aceste modele, deşi ele sunt "târâte" pe la toate canalele şi revistele de scandal?

    RăspundețiȘtergere
  3. ooooo e foarte simplu!!! Toate vrem sa fim in centrul atentiei sa fim centrul universului. Stim cu totii ca femeile slabute sunt mai bine vazute decat cele mai in carne ( se merge pe acelasi principiu ca brunetele si blondele!!!!)Toti vrem sa fim cat mai aproape de perfectiune si aici si toate aceste probleme. Se uita un singur lucru si cel mai important: poti muri!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru a fi in centrul atenţiei nu trebuie să faci lucruri extreme. Poţi fi apreciat foarte uşor si prin cele mai banale lucruri, cum ar fi un zâmbet in momentul potrivit.
      Ceea ce trebuie făcut este faptul ca aceste persoane să fie ajutate de către familie, cunostinţe, prieteni. Pentru ca ele să accepte acest lucru, trebuie să cunoască cu adevărat riscurile, cum ai zis... se poate ajunge la moarte.

      Ai văzut pozele, filmuleţele... asta nu e calea spre perfecţiune.

      Ștergere